Dokumentär om björnar i Rapadalen

Den 29/12 klockan 20:00 visar SVT dokuentären Björnmamman Rapa. Som handlar om björnhonan Rapa, som 1984 när hon var ett år märktes med en radiosändare.

I Sarek är det Rapa – björnmamman i Rapadalen – som kommit att symbolisera björnforskningen. Hon har under många år försett forskningen med helt nya och häpnadsväckande uppgifter om hur vilda brunbjörnshonor lever och fortplantar sig.

Hon märktes 1984 när hon var ett år gammal, med en liten öronsändare. Hon växte i Rapadalen, mitt inne i Sareks Nationalpark. Som vuxen sövdes hon och fick ett halsband med en radiosändare runt sin kraftiga nacke för att kunna pejlas och iakttas av forskare och naturbevakare. Under sitt 24 åriga liv har hon nu fött sju kullar med 16 ungar och gett oss helt nya kunskaper och inblickar i björnarnas liv och beteenden. Tidigare vetande om björnar var främst byggd på forskning i djurparker. ISarek startade 1984 vad som under mer än 20 års tid kommit att utvecklas till Euroasiens mest omfattande rovdjursforskningsprojekt. Syftet har varit dels vetenskapligt, dels förvaltningsmässigt, för att få fram underlag till en långsiktigt hållbar och för alla acceptabel, Skandinavisk rovdjursförvaltning.

Hur har det då gått för Rapa och hennes ungar?

Rapa var fem år gammal innan hon fick fick sin första kull. Det var två honungar, som döptes till Mia och Pia. De levde djupt inne i nationalparken i sex respektive 12 år och fick sammanlagt tre kullar, men ingen av dessa björnar, eller ens deras ungar, lever idag.

EDIT: filmen finns att beställa på http://www.dellarte.tv/

1 comment to Dokumentär om björnar i Rapadalen

 • Dan Nordgren

  Snygg sida ni startat.
  Enkel och lätt för att hitta information om det viktigaste om Sarek.
  Lite som “Sarek for dummies” 🙂

  Såg dokumentären på SVT för bara någon månad sedan men missade att inga av hennes ungar och deras ungar lever längre.

  Lycka till med hemsidan.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>